Werken op Schiphol – Veel Keus voor een beveiliger

Gepubliceerd door Thomas op

Voor een (aspirant) beveiliger zijn er veel mogelijkheden om te kunnen werken op Schiphol. Uit een onderzoek van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur in 2016 bleek dat Schiphol zelf ongeveer 2.000 medewerkers in fulltime dienstverband heeft. Echter, omdat Schiphol veel uitbesteed is dit slechts een fractie van het totaal aantal arbeidsplaatsen in en rondom Schiphol. Uit dit onderzoek bleek namelijk ook dat er direct en indirect ongeveer 94.000 mensen werken op Shiphol.

Onder deze 94.000 mensen die werken op Schiphol zijn er ook een groot aantal beveiligers. Deze beveiligers zorgen ervoor dat de luchthaven veilig blijft. Zij controleren passagiers en zorgen ervoor dat deze geen gevaarlijke voorwerpen of smokkelwaar meenemen.

In de beveiliging werken op Schiphol

Om in de beveiliging te kunnen werken op Schiphol moet iemand de opleiding Luchthavenbeveiliger volgen. Met de opleiding luchthavenbeveiliger leer je alles over het beveiligen van een luchthaven. De opleiding wordt op een paar instellingen in Nederland aangeboden. De duur van de opleiding is tussen de 1 en 2 jaar. Hoe lang je erover doet hangt af van je kennis, ervaring en de gekozen leerweg.

Iemand die nieuw is in de beveiliging zal vaak het volledige BOL traject volgen en middels stages ervaring opdoen. Iemand die al in het bezit is van een diploma tot beveiliger heeft vaak ook de mogelijkheid om een BBL opleiding of een interne opleiding te volgen.

Een van de opleiders tot luchthavenbeveiliger is het ROC van Amsterdam. Om toegelaten te worden voor de opleiding tot luchthavenbeveiliger bij het ROC van Amsterdam moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je moet minimaal 8 jaar in Nederland wonen.
  • Je moet 24/7 de luchthaven Schiphol kunnen bereiken.
  • Je mag niet met de politie in aanraking zijn geweest.
  • Je moet bij aanvang van je stage minimaal 18 jaar zijn. Dit houdt in dat je bij aanvang van de opleiding minimaal 17 en een half jaar oud moet zijn.

Als je voldoet aan deze eisen kun je je inschrijven voor de opleiding tot luchthavenbeveiliger. Na het behalen van je diploma kun je onder andere solliciteren bij Schiphol. Werken op Schiphol is erg uitdagend en leerzaam. Volg je liever een algemene opleiding tot beveiliger of is een thuisstudie wat voor jou? Bij het NTI en het LOI kun je allerlei klassikale en thuisstudies in de beveiliging volgen.