Werken als Evenementenbeveiliger – Hoe is dat?

Gepubliceerd door Thomas op

Hoe is het om te werken als evenementenbeveiliger? Dat wordt vaak aan ons gevraagd. Daarom leggen we het in dit artikel aan je uit.

Allereerst is het handig om te weten dat het werken als evenementenbeveiliger niet voor iedereen is weggelegd. Nu is het al algemeen bekend dat het werk van een beveiliger vrij zwaar kan zijn. De onregelmatige tijden en het fysieke gedeelte maakt de

baan een stuk zwaarder dan een 9 tot 5 kantoorbaan. Echter, een evenementenbeveiliger heeft het over het algemeen nog een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld een objectbeveiliger. Dit komt doordat de tijden van een evenementenbeveiliger vaak nog onregelmatiger zijn. Ook worden er langere dagen gemaakt en werkt een evenementenbeveiliger vaak op andere locaties. Om te kunnen werken als evenementenbeveiliger is het daarom essentieel dat je fit en gedreven bent.

Onregelmatige werktijden en verschillende locaties

Laten we een voorbeeld nemen uit de evenementenbeveiliging die tegenwoordig vrij populair is: het beveiligen van festivals. Festivals zijn de laatste jaren helemaal in trek. Je kent ze wel: Tomorrowland, Mysteryland, Defqon, Decibel, Pinkpop, Rock Werchter en noem maar op.. Waar een festival vroeger nog op een dag plaatsvond duren veel van deze festivals tegenwoordig meerdere dagen. Vaak is er een festivalterrein van meerdere stages en zelfs een camping waar men kan overnachten.

Deze festivals worden vaak intensief beveiligd. Niet alleen het festivalterrein zelf maar ook de campings waarop men overnacht worden intensief beveiligd. De mensen die werken als evenementenbeveiliger zorgen ervoor dat het festival in goede banen verloopt. Ze houden toezicht, treden op bij escalaties en zorgen ervoor dat ongewilde personen en voorwerpen het terrein niet opkomen.

Omdat deze festivals overal in Nederland plaatsvinden kunnen evenementenbeveiligers tussendoor niet zomaar even naar huis. Vaak komt het dus voor dat deze overnachten op het festivalterrein. De personen die werken als evenementenbeveiliger maken hier vaak lange dagen. De festivals beginnen vroeg en op de camping gaat men vaak tot in de late uurtjes door met feesten. Het is niet ongewoon dat evenementenbeveiligers hier shifts maken van 12 uur werken en 12 uur rust. Ook zijn de tijden vaak onregelmatig omdat ook de campings ’s nachts beveiligd dienen te worden. Helaas zijn dit vaak de situaties waarop na overmatig drankgebruik de escalaties plaatsvinden en beveiligers extra moeten optreden.

Kortom, voor het werken als evenementenbeveiliger dien je fit en gedreven te zijn. Veel personen die dan ook werken als evenementenbeveiliger doen het voor enkele jaren. Veel beveiligers doen dit ook door het bijkomend voordeel dat je gratis toegang hebt tot een festival. Na de shift trekken deze evenementenbeveiligers er zelf op uit om te feesten. Dit is natuurlijk leuk maar feesten na lange werkdagen vraagt natuurlijk nog meer van je lichaam.

Ben jij geïnteresseerd in het werken als evenementenbeveiliger? Bij de LOI kun je thuis in je vrije tijd een cursus Event Security Officer volgen.