Werken als Beveiliger Zonder Diploma? Kan dat?

Gepubliceerd door Thomas op

Werken als beveiliger zonder diploma is mogelijk maar zeker niet makkelijk. Het hebben van een diploma als beveiliger maakt het zoeken van werk natuurlijk een stuk makkelijker. Of je zonder diploma wordt aangenomen hangt af van 3 dingen:

  1. Op wat voor functie je solliciteert
  2. Hoe veel werkervaring je hebt
  3. Of je van plan bent om tijdens het werken een diploma te halen

Als je wilt werken als beveiliger zonder diploma is de functie waarop je solliciteert zeer bepalend. Als je geen diploma hebt als beveiliger moet je ten alle tijden werken onder het toezicht van een gediplomeerd beveiliger. Tevens mag je sommige taken die bij een beveiliger horen niet uitvoeren zonder diploma. Sterker nog, sommige taken mag je niet eens uitvoeren als je over een mbo-1 diploma beveiliger bezit. Zonder diploma mag je bijvoorbeeld niet ingrijpen tijdens gevaarlijke situaties. Als er een gevaarlijke situatie voordoet dan moet je je begeleidend beveiliger waarschuwen. Deze beveiliger zal vervolgens maatregelen moeten nemen om de situatie op te lossen.

Al werkervaring opgedaan als beveiliger zonder diploma?

Als je beschikt over veel werkervaring zul je veel sneller worden aangenomen zonder diploma. Iemand met veel werkervaring heeft minder begeleiding nodig en dat komt een werkgever goed uit. Deze werkervaring kun je bijvoorbeeld opgedaan hebben in het buitenland of bij defensie. Het is vaak wel zo dat je je zult moeten omscholen tot regulier beveiliger. Dit betekent dat je extra cursussen en trainingen zal moeten volgen.

Werken en leren via een BBL-constructie

De grootste kans om te werken als beveiliger zonder diploma is om een BBL-opleiding te gaan doen. Via een BBL-opleiding kun je werken combineren met een opleiding tot beveiliger. Een BBL-opleiding wordt aangeboden door veel verschillende opleiders in dit land. Met een BBL-opleiding ga je 4 dagen per week aan het werk als beveiliger en ga je 1 dag per week naar school. Op deze manier leer je zowel in de praktijk als in de theorie. Een BBL-opleiding tot beveiliger duurt vaak 1 of 2 jaar. Om voor een BBL-opleiding in aanmerking te komen dien je een stage of arbeidsovereenkomst te hebben met een erkend leerbedrijf. Op deze manier kun je werken als beveiliger zonder diploma en tegelijkertijd je diploma halen.

Kortom, er zijn wel wat mogelijkheden om te werken als beveiliger zonder diploma maar de mogelijkheden zijn niet breed. Wij adviseren je om de moeite te nemen om een opleiding af te ronden. Met een opleiding kom je zowel op de korte termijn als op de lange termijn simpelweg een stuk verder. Heb je geen tijd voor een opleiding omdat je al een fulltime baan hebt? Overweeg dan een thuisstudie. Bij het NTI en het LOI zijn er tal van mogelijkheden om zowel thuis als klassikaal een opleiding beveiliging te volgen. Je kunt er met 6 maanden als een certificaat beveiliging B halen en met 12 maanden een mbo niveau 2 diploma.