Wat doet een beveiliger nou eigenlijk?
Wat doet een beveiliger nou eigenlijk? Dit is een vraag die vaak door aspirant beveiligers gesteld wordt. Het vak van een beveiliger is zo breed en bevat zo veel aspecten dat het lastig te overzien is wat een beveiliger exact doet.
Een beveiliger heeft een aantal verschillende taken. Welke taken de beveiliger precies uitvoert is afhankelijk van de functie en de taakaccenten die de beveiliger heeft. Kort gezegd heeft een beveiliger maar één kerntaak. Het waarborgen van de veiligheid. Je waarborgt veiligheid voor iedereen die betrokken is bij een evenement, object, locatie of persoon. Het waarborgen van deze veiligheid doe je met een aantal taken.
Wat doet een beveiliger? – Toezicht houden
Wat doet een beveiliger het grootste deel van zijn/haar tijd? Toezicht houden. Een beveiliger houdt toezicht. Dit doet hij/zij bij evenementen, objecten en locaties. Denk aan muziekevenementen zoals een festival. Een evenementenbeveiliger houdt hier toezicht en zorgt ervoor dat het festival rustig verloopt. De beveiliger voorkomt opstootjes, leidt het festival in goede banen en verleent waar nodig assistentie. Bij objectbeveiliging houdt een beveiliger toezicht op een object. Neem een overheidslocatie als voorbeeld. De beveiliger houdt toezicht en zorgt ervoor dat ongewenste personen er niet in komen.
Signaleren
Wat doet een beveiliger nog meer? Nou, signaleren. Alleen toezicht houden is natuurlijk niet voldoende. Als er iets gebeurt wat niet hoort te gebeuren dan is het belangrijk dat een beveiliger signaleert. Stel, op een festival wordt een bezoeker onwel. Met alleen toezicht houden kom je er niet. De beveiliger zal in dit geval moeten signaleren richting de EHBO. De EHBO pakt het vervolgens op.
Een ander voorbeeld van signaleren is van toepassing bij objectbeveiliging. Bij objectbeveiliging komt het regelmatig voor dat je bedrijfspanden op een bedrijventerrein beveiligt. Onderdeel hiervan is de open- en sluitronde. De beveiliger opent ’s ochtends het kantoor en sluit deze ook ’s avonds. Dit doet de beveiliger zodat de werknemers geen buitensporige lange tijd op kantoor hoeft te zijn. Bij deze open- sluitronde signaleert de beveiliger zaken die niet kloppen. Denk aan defecte deuren, deuren die nog open staan of niet werkende toegangscontroles.
Gastheer/vrouw spelen
Wat doet een beveiliger nog meer? Gastheer of gastvrouw spelen. Zoals we je vertelden in het eerste gedeelte is een beveiliger ervoor om een gevoel van veiligheid te creëren. De beveiligers zijn vaak het gezicht van het evenement. Op een festival kom je ze overal tegen. Ze houden niet alleen een oogje in het zeil maar staan ook vaak mensen te woord. Denk aan bezoekers met vragen die op zoek zijn naar het toilet of de uitgang.
Een opleiding beveiliging volgen
We hopen dat het werk van een beveiliger met dit artikel een stuk duidelijker is geworden voor je. Heeft het je interesse gewekt en overweeg je een opleiding tot beveiliger? Neem dan een kijkje bij het NTI of het LOI. Bij het LOI kun je zowel vanuit huis als klassikaal op je eigen tempo een volwaardige opleiding of een opleiding voor een kort certificaat volgen.