De Taken van een Beveiliger

Gepubliceerd door Thomas op

In dit artikel leggen we je uit wat de taken van een beveiliger zijn. Een beveiliger heeft een veelzijdige baan. Daarom zijn de taken van een beveiliger ook erg divers. De kerntaak van een beveiliger is zorgen voor orde en veiligheid. Dit is natuurlijk erg breed en doet een beveiliger op vele manieren. Hieronder leggen we je de belangrijkste taken van een beveiliger uit.

Toezicht houden

Eén van de belangrijkste taken van een beveiliger is toezicht houden. Waar of wanneer maakt niet echt uit. Als beveiliger hou je toezicht. Dit doe je als evenementenbeveiliger bijvoorbeeld op evenementen. Denk aan sportevenementen zoals voetbalwedstrijden maar ook aan muziekevenementen zoals festivals of concerten. Bij objectbeveiliging houdt een beveiliger weer toezicht op objecten. Denk hierbij aan gebouwen zoals kantoren, overheidsgebouwen of de woning van de koninklijke familie.

Waarnemen en signaleren – taken van een beveiliger

Met alleen toezicht houden kom je er natuurlijk niet. Een beveiliger houdt toezicht om potentieel vervelende of gevaarlijke situaties te voorkomen. Bij een evenement kan die van alles zijn zoals ruzies of personen die onwel raken. Het is belangrijk dat een beveiliger waarneemt en signaleert. Als er iets gebeurt wat niet wenselijk is dan kan de beveiliger dit signaleren en bijvoorbeeld doorgeven. Wordt iemand onwel? Signaleer het en meld het bij het EHBO team of verleen zelf eerste hulp. Oftewel, naast toezicht houden is signaleren ook een van de belangrijkste taken van een beveiliger.

Het uitvoeren van controles

Nog een belangrijke taak van een beveiliger is het uitvoeren van controles. Om veiligheid te kunnen waarborgen zijn controles van essentieel belang. Ook deze hebben weer een meervoudige aard. Op evenementen zijn controles bijvoorbeeld toegangscontroles. Dit om te voorkomen dat ongewilde personen of voorwerpen het evenement binnen komen. Deze controles voer je bijvoorbeeld uit door te fouilleren en tassen te controleren. Bij objectbeveiliging gaat het ook zo. Hier controleer je bijvoorbeeld dat ongewenste personen een gebouw binnenkomen waar zij niet thuishoren. Denk aan dieven en kantoorgebouwen. Ook controleer je het gebouw zelf of alle ramen gesloten zijn en er geen potentieel gevaarlijke situaties zijn die kunnen leiden tot brand.

Het te woord staan van mensen

Een gevoel van veiligheid geef je natuurlijk niet alleen door te waarnemen en controleren. Je bent als beveiliger ook een gastheer/vrouw. Zo kan het op een evenement gebeuren dat je bezoekers te woord moet staan. Denk aan bezoekers die verdwaald zijn en zich afvragen waar de uitgang of het toilet is. Het te woord staan van mensen zorgt voor een gevoel van gastvrijheid en is daarom ook één van de belangrijkste taken van een beveiliger.

Naast deze vier heeft een beveiliger nog veel meer taken zoals het oproepen van versterking, het openen en afsluiten van gebouwen en het rapporteren over veiligheid. Echter, de vier taken van dit artikel zijn veruit de belangrijkste taken van een beveiliger.