Sollicitatietips voor een Beveiliger

Gepubliceerd door Thomas op

Solliciteren is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Als je het goed wilt doen is het een tijdrovende klus. Je moet je CV aanpassen, een goede motivatiebrief schrijven, informatie verzamelen over het bedrijf en je sollicitatiegesprek voorbereiden. Na al deze moeite gedaan te hebben is het erg zonde om een paar dagen later een “nee” als antwoord te krijgen.

Met deze 6 tips voor sollicitaties zorg jij ervoor dat je sneller een JA” krijgt!

Verstuur geen standaard sollicitatiebrief in bulk

Het is en blijft verleidelijk als sollicitant om te gaan “schieten met hagel” door 1 standaardbrief op te stellen en die te versturen naar meerdere bedrijven. Een goede recruiter pakt ze er zo tussenuit, die “standaardbrieven”. De kans dat je hiermee een baan bemachtigd is dan ook erg klein.

Steek, ondanks de vele “nee’s” nog steeds moeite in je sollicitatiebrief. Probeer in je brief goed te beargumenteren waarom je bij het bedrijf wil werken en waarom jij een goede aanwinst zou zijn.

Tweak je CV naar de functie eisen van de vacature

Tijdens een studie of een baan leer je veel verschillende dingen. Je leert eigenlijk te veel om allemaal uitgebreid op je CV te zetten. Daarom is het handig om te kijken naar de eisen van de vacature waar je op solliciteert en de link te leggen naar jouw ervaring. Probeer deze link in je CV goed naar voren te laten komen zodat je CV wat beter aansluit op de eisen van de functie.

Stel, je loopt tijdens je opleiding 2 keer stage. De eerste keer in de sector evenementenbeveiliging en een keer in de sector objectbeveiliging. Als je dan solliciteert op een functie als objectbeveiliger is het niet meer dan logisch dat je je stage in de objectbeveiliging wat duidelijker op je CV terug laat komen. Op deze manier sluit je CV beter aan op de eisen voor de vacature.

Let wel op! Dit houdt niet in dat je je ervaring gigantisch moet overdrijven of dat je in je CV ervaring moet opnemen die je niet hebt. Op een sollicitatiegesprek zul je hierover ongetwijfeld vragen krijgen en dan val je door de mand!

Doe onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert

Ik weet het nog goed, toen ik voor het eerst na mijn opleiding ging solliciteren. Ik had netjes mijn CV laten aansluiten op de vacature en een passende motivatiebrief geschreven. De eerste 2 vragen van de recruiter waren:

  • Heb je enig idee hoe veel beveiligers er bij ons werken?
  • Heb je enig idee in welke sectoren van de beveiliging wij actief zijn?

En daar stond ik dan.. met een spreekwoordelijke “bek vol tanden” omdat ik zulke simpele dingen niet wist die notabene op de “over ons” pagina van de website stond. Na het gesprek werd mij mede gedeeld dat ik niet “gemotiveerd en geïnteresseerd genoeg over kwam”.

Zorg ervoor dat je altijd kennis op doet over het bedrijf waar je solliciteert. Je hoeft echt niet alles over het bedrijf te weten. Het gaat er meer om dat je de recruiter laat zien dat je de tijd en moeite hebt genomen om te kijken wat het bedrijf in kwestie allemaal doet.

Stel vragen tijdens je sollicitatie

Recruiters zien graag dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf waar je solliciteert. Dat is vrij logisch want een werknemer die zijn werk met veel plezier uitvoert presteert vaak beter. Door vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek toon je dat je echt geïnteresseerd bent in de functie. Zo kun je vragen stellen over de functie of over het bedrijf zelf.

Vragen bedenken kan op het eerste gezicht lastig zijn. Je zit in een fase waar je sowieso al overladen wordt met informatie. Een aantal voorbeelden van goede vragen zijn:

  • Wat doen jullie aan training en ontwikkeling van het personeel?

Het is voor jou natuurlijk erg belangrijk dat je bij een bedrijf komt te werken wat bereid is om in jou te investeren. De meeste werknemers willen zicht doorontwikkelen en niet al te lang stil staan in hun carrière.

  • Waarom is de vacature vrij gekomen?

Het antwoord op deze vraag geeft je weer inzichten waarop je kunt doorvragen. Is de voorganger van deze vacature ontslagen? Of is hij/zij zelf weggegaan? Of is het een nieuwe vacature omdat het economisch goed gaat met het bedrijf?

Kortom, met vragen toon je dat je interesse hebt in het bedrijf en kom je ook meer te weten over wat er van je verwacht wordt.

Kleed je netjes, let op je schrijf en taalgebruik en registreer een fatsoenlijk email adres!

Deze tip lijkt zo vreselijk simpel maar dit blijkt in de praktijk nog zo vaak over het hoofd gezien te worden. Het komt helaas nog vaak genoeg voor dat:

  • Een sollicitant op zijn Nike Air Max op een sollicitatiegesprek verschijnt.
  • Een sollicitant een motivatiebrief stuurt vol met taalfouten
  • Een sollicitant het email adres gangsterboy_dave_xx97xx@blablaemail.com gebruikt om zijn sollicitatiebrief en CV te versturen

Dit zijn allemaal erg simpele redenen voor een recruiter om jou heel erg snel een “nee” te verkopen.

Controleer je online footprint

Deze tip wordt tegenwoordig door veel te veel sollicitanten onderschat!

We leven in een tijd waar veel informatie over ons online staat. Vooral de social media platformen zoals Facebook, Instagram en Twitter bevatten veel publiekelijke informatie. Recruiters doen vaak een online achtergrond check voordat ze een kandidaat uitnodigen. Het komt ook al te vaak voor dat een kandidaat niet wordt geselecteerd vanwege bepaalde informatie die over hem/haar online staat. Ondanks dat een (potentiële) werkgever niks te maken heeft met jouw privé activiteiten is het niet zo handig om jezelf negatief op het web te presenteren.

Als beveiliger ben je het visitekaartje van een bedrijf. Het is dan ook niet zo slim om op je openbare Facebook profiel getagd te zijn in een foto waarop je dronken in een greppel ligt of waarin je drugs gebruikt. Als je favoriete voetbalteam (mede) door een minder goede scheidsrechter heeft verloren is het niet zo wijs om die scheidsrechter op je publieke Twitter aan de schandpaal te nagelen.

Kortom, houd je privé zaken privé en geef een potentiële werkgever niet de gelegenheid om je hierop af te keuren!

Categorieën: Blog