Wat Verdient een Beveiliger nou Eigenlijk?

Gepubliceerd door Thomas op

Wat verdient een beveiliger nou eigenlijk? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt door jongeren die overwegen om een opleiding tot beveiliger te gaan volgen. Wat een beveiliger verdiend is vastgelegd in de CAO Particuliere Beveiliging. Over het algemeen is het salaris van een beveiliger gebaseerd op een aantal elementen:

  1. De functie-indeling waarin je valt. Ben je bijvoorbeeld een receptionist, een winkelsurveillant of geld- en waardetransporteur?
  2. De salarisschaal – In welke salarisschaal val je?
  3. De periodieken – hoe veel jaar ervaring heb je?
  4. De werktijden – hoe onregelmatig werk je?

Deze elementen bij elkaar vormen het salaris van een beveiliger. Elke functie-indeling heeft zijn eigen salarisschaal met periodieken. Een beginnend beveiliger die minimaal 21 jaar is en een afgeronde mbo niveau 2 opleiding heeft begint op 1818 euro bruto per maand. Is de beveiliger jonger dan 21 dan bestaat de mogelijkheid dat deze terechtkomt in de aanloopschaal. De aanloopschaal begint bij 1569 euro bruto per maand en eindigt bij 1813 euro bruto per maand.

Periodieken, salarisverhoging en overige beloningen

Het is voor een beveiliger mogelijk om in salarisschaal of in periodieken omhoog te gaan. Bij indiensttreding krijgt een beveiliger te horen in welke salarisschaal en periodiek hij of zij ingedeeld wordt. Naarmate een beveiliger meer ervaring opdoet of zichzelf ontwikkelt door middel van een opleiding kan hij of zij in periodieken of in een salarisschaal omhoog gaan. Op deze manier kan het bruto maandsalaris van een beveiliger oplopen tot ongeveer 2550 euro bruto per maand.

Naast het basissalaris heeft een beveiliger recht op overige beloningen. Een van deze beloningen is een beloning voor het werken op onregelmatige tijden. In de CAO wordt hier gesproken over de beloning voor ‘’bijzondere uren’’. Het komt er simpelweg op neer dat een beveiliger een percentage salarisopslag krijgt voor de uren die hij/zij snachts of in het weekend werkt. De indeling van deze beloning is als volgt:

Voor het verrichten van arbeid tijdens bijzondere uren moet op het basisuurloon over de gewerkte uren een toeslag worden betaald overeenkomstig het volgende overzicht:

  1. 35%: tussen zaterdag 00.00 uur en zondag 24.00 uur
  2. 20%: maandag tot en met vrijdag tussen 00.00 uur en 07.00 uur
  3. 10%: maandag tot en met vrijdag tussen 18.00 uur en 24.00 uur
  4. 100%: op oudejaarsdag na 16.00 uur.

Op deze manier kan het salaris van een beveiliger oplopen naarmate deze vaker onregelmatig werkt. Op de vraag ‘’ wat verdient een beveiliger nou eigenlijk’’ is dus geen eenzijdig antwoord te geven. Het uiteindelijke salaris van een beveiliger hangt af van vele factoren.