Het Salaris Beveiliger 2 Uitgelegd
In dit artikel leggen we je alles uit over de opbouw van het salaris beveilger 2. Het overgrote deel van de beveiligers in de beveiligingsmarkt hebben een mbo 2 opleiding. Bijna alle horeca portiers, evenementenbeveiligers en objectbeveiligers worden ook wel “beveiliger 2” genoemd. In dit artikel leggen we je uit hoe het salaris beveiliger 2 is opgebouwd en hoe veel je dus kunt verdienen.
Het salaris beveiliger 2 bestaat uit twee componenten. Een vaste component en een variabele component. Het vaste component is simpelweg een basis salaris. Het variabele component is een eventuele onregelmatigheidstoeslag. Het is natuurlijk geen geheim dat veel beveiligers onregelmatige werktijden hebben. Onregelmatige werktijden betekent dat je wel eens ’s nachts en/of in het weekend moet werken. Voor deze werkdagen krijg je een toeslag bovenop je vaste salaris.
Salaris beveiliger 2 – het vaste salaris
Het vaste component van het salaris beveiliger 2 is geregeld in de CAO Particuliere Beveiliging. Het eerste onderscheid wat wordt gemaakt is een onderscheid op functie-indeling. Er is in salaris een verschil tussen een receptionist, winkelsurveillant of bijvoorbeeld een geldtransporteur.
Het tweede onderscheid wordt gemaakt door middel van salarisschalen. Er zijn verschillende salarisschalen voor een beveiliger. Wanneer je solliciteert en wordt aangenomen dan word je ingedeeld in een salarisschaal.
Het derde onderscheid in het vaste salaris beveiliger 2 wordt gemaakt door middel van periodieken. Binnen een salarisschaal zijn er periodieken. Dit zijn als het ware tredes binnen de schaal waarmee je omhoog kunt gaan. Periodieken zijn als het ware “ervaringsjaren” waaraan je wordt ingedeeld. Neemt het aantal jaren ervaring toe, dan ga je omhoog in periodieken en stijgt je salaris. Echter, elke salarisschaal heeft natuurlijk een plafond. Na een bepaald aantal periodieken kun je niet verder omhoog en zul je dus een schaal omhoog moeten. In schalen ga je uiteraard niet zomaar omhoog. Dit gebeurt vaak pas wanneer je meer verantwoordelijkheden krijgt.
Middels die systeem is het basissalaris van een beginnend beveiliger 1500-1700 euro bruto per maand. Een ervaren beveiliger kan tot wel 2500 bruto per maand verdienen.
Salaris beveiliger 2 – het variabele salaris
Zoals eerder verteld heeft het salaris beveiliger 2 ook een variabele component. Dit is de zogeheten onregelmatigheidstoeslag. Voor het verrichten van arbeid tijdens zogeheten “bijzondere uren” moet je werkgever een toeslag betalen bovenop je basisloon. Deze toeslag krijg je bij je salaris aan het einde van de maand uitgekeerd. Hoe hoog deze toeslag is hangt af van wanneer je exact moet werken. De toeslag kan variëren van 10% extra op werkdagen tussen 18:00 en 24:00 tot zelfs 100% extra als je met oud en nieuw moet werken.
Kortom het salaris beveiliger 2 bevat veel aspecten. Het salaris is mede afhankelijk van hoe onregelmatig je werkt, in welke schaal je terecht komt en in welke periodiek.