Maritieme Beveiliging – Beveiligen in de Maritieme Sector

Gepubliceerd door Thomas op

Elk jaar worden er miljarden goederen verstuurd over zee. Deze goederen hebben vaak een grote economische waarde en zijn daarom aantrekkelijk voor piraten. Piraterij klinkt als iets uit het verleden maar komt tegenwoordig steeds meer voor. De wateren rond Afrika, Arabië en Azië staan het meeste bekend om de piraterij. Moderne piraten zijn doorgaans zwaar uitgerust met schepen en automatische vuurwapens. Met deze uitrusting overvallen zij plezierjachten, containerschepen en tankers. Vervolgens stelen zij waardevolle goederen die aan boord zijn of gijzelen zij het personeel dat aan boord is. Deze gijzeling gaat vaak gepaard met een hoge losgeld eis die tot in de miljoenen kan lopen. Sommige rederijen kiezen ervoor om haar schepen via een andere route te sturen. Op deze manier ontwijk je risicovolle wateren en verlaag je het risico op piraterij. Het grote nadeel hiervan is dat deze schepen moeten omvaren. Dit omvaren betekent dat een schip soms dagen tot weken langer onderweg is naar haar bestemming. Dit brengt veel extra personeelskosten en brandstofkosten met zich mee. Een goedkoper alternatief is maritieme beveiliging. Inmiddels maken veel rederijen gebruik van één of zelfs een heel team van maritieme beveiligers. Een maritieme beveiliger zorgt ervoor dat een schip of jacht goed beveiligd ter zee gaat. Een goed beveiligd schip loopt aanzienlijk minder risico om slachtoffer te worden van piraterij.

Een maritieme beveiliger coördineert de algehele beveiliging op een schip. Een maritieme beveiliger brengt de zwaktes van het schip in kaart en zorgt ervoor dat deze zwaktes verbeterd worden. Daarnaast traint en instrueert de maritieme beveiliger het personeel op het schip. Het personeel wordt getraind om correct te handelen wanneer een potentieel gevaarlijke situatie zich voordoet. Ook zorgt een maritieme beveiliger voor de aanleg van een geavanceerd detectie en alarmsysteem.

Maritieme beveiliging vacatures

Maritieme beveiliging vacatures zijn niet heel eenvoudig te vinden. Maritieme beveiliging vacatures komen slechts sporadisch, maar wel degelijk voor op jobportals en vacaturesites. Jobportals kunnen dus een goed begin zijn voor de zoektocht. De grootste kans maak je door direct bij een bedrijf te solliciteren wat zich specialiseert in maritieme beveiliging. Deze bedrijven bieden hun beveiligingsdiensten aan bij rederijen. Die eisen die een bedrijf stelt zijn heel verschillend. Het hangt ervan af hoe groot het bedrijf is, hoe complex het werk is en welke certificeringen zij eisen.