Luchthavenbeveiliger worden – Hoe doe je dit?

Gepubliceerd door Thomas op

Luchthavens behoren tot de strengst beveiligde faciliteiten ter wereld. De veiligheid op luchthavens is van zeer groot belang omdat deze vaak het doelwit zijn van smokkelaars. Een luchthavenbeveiliger zorgt ervoor dat reizigers geen verboden voorwerpen of substanties meenemen in het vliegtuig. Een voorbeeld hiervan zijn reizigers die bewust wapens of drugs proberen te smokkelen naar een ander land. Vaak gaat het echter om onschuldige vergrijpen. Dit zijn reizigers die onbewust substanties of voorwerpen meenemen die voor gevaar kunnen zorgen in een vliegtuig. Een voorbeeld hiervan is een grote hoeveelheid brandbare vloeistof zoals aftershave of parfum. Reizigers mogen per vloeistof maximaal 100 milliliter meenemen. Alle vloeistoffen moeten verpakt zijn in een doorzichtige en hersluitbare zak van 1 liter. Een ander, wat moderner voorbeeld van verboden artikelen zijn grote lithium-ion batterijen. Lithium-ion batterijen zitten in allerlei apparaten zoals laptops, telefoons, powerbanks en elektrische fietsen. Wanneer deze batterijen vlam vatten kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het meenemen van deze batterijen is daarom aan strenge eisen gebonden.

Het werk en het karakter van een luchthavenbeveiliger

Schiphol airport verwerk jaarlijks ongeveer 60 miljoen reizigers. De luchthavenbeveiliging zorgt ervoor dat reizigers het vliegtuig niet betreden met verboden voorwerpen of artikelen. Een luchthavenbeveiliger screent dus bagage maar ook reizigers zelf. Een luchthavenbeveiliger maakt hiervoor gebruik van de nieuwste technologie om bagage en reizigers te screenen. Tijdens dit screenen is het van groot belang dat een luchthavenbeveiliger zich klantvriendelijke opstelt. Een reiziger moet zich op een luchthaven veilig en op zijn gemak voelen.

Een luchthavenbeveiliger zal dus zowel openheid als autoriteit moeten uitstralen. Van een luchthavenbeveiliger wordt ook verwacht dat hij/zij sterk in de schoenen staat. Het komt zo nu en dan voor dat reizigers hun ontevredenheid uiten over de luchthavenbeveiliging. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat reizigers in drukke periodes lang moeten wachten of omdat reizigers het niet eens zijn met de inbeslagname van verboden voorwerpen of substanties. Een luchthavenbeveiliger dient deze situatie te de-escaleren door respectvol met de reiziger om te gaan maar de reiziger ook duidelijk te maken dat er niet voor niets regels zijn.

Hoe je een luchthavenbeveiliger kunt worden

Een luchthavenbeveiliger kun je worden door hier een opleiding in te volgen. Dit kan een specifieke opleiding in de luchtvaart of een algemene beveiligingsopleiding op minimaal mbo 2 zijn. Binnen Nederland zijn er meerdere organisaties die een opleiding aanbieden. Zo kun je bij het NTI en het LOI  een klassikale opleiding of een opleiding vanuit huis volgen. Hierbij bepaal je je eigen studietempo en wordt je opleiding een stukje maatwerk wat is aangepast naar jouw behoefte.