Complexe Veiligheidsproblemen in de Opleiding Integrale Veiligheidskunde

Gepubliceerd door Thomas op

De opleiding Integrale Veiligheidskunde is één van de meest populaire hbo opleidingen van dit moment. Tegenwoordig zijn kant-en-klare oplossingen op het gebied van beveiliging steeds minder goed toe te passen. Tijdens de opleiding integrale veiligheidskunde leer je om complexe beveiligingsproblemen op te lossen. Dit doe je met een integrale aanpak. Een integrale aanpak houdt in dat je zorgt voor de totale beveiliging van een evenement, gebeurtenise of een proces. Je brengt risico’s in kaart, brengt externe partijen in verbinding en je bekijkt het vraagstuk vanuit verschillende hoeken.

Integrale veiligheidskunde is een zeer breed vak. Men denkt vaak onterecht dat het enkel gaat om het beveiligen van grote evenementen. Het vaak gaat echter veel verder. De essentie van integrale veiligheidskunde is dat mensen zich overal en ten alle tijden veilig moeten voelen en tot op zekere hoogte veilig moeten zijn. Hierbij kun je denken aan:

 • Reizigers die ’s nachts en ’s avonds laat met het openbaar vervoer reizen.
 • Arbeiders die in een productieproces met gevaarlijke machines werken zoals:
  • Arbeiders in een auto-assemblage fabriek.
  • Havenarbeiders die met zeecontainers werken.
  • Heftruckchauffeurs in een magazijn
 • Bewakers in een gevangenis
 • Mensen die in een risicogebied wonen zoals:
  • Mensen die dicht bij een kerncentrale wonen
  • Personen die ver on het NAP wonen

De opleiding integrale veiligheidskunde

Het is duidelijk dat integrale veiligheidskunde veel breder is dan men vaak denkt. De opleiding is op hbo bachelor niveau en duurt normaliter 4 jaar. De meeste hbo instellingen zoals het Avans, InHolland en de Hogeschool Rotterdam bieden de opleiding Integrale Veiligheidskunde aan. In de eerste twee jaar volg je algemene vakken zoals recht en organisatiekunde. Vanaf het derde jaar zul je vaak een verdieping doen. Deze verdieping vindt plaats door middel van een stage en in het vierde jaar een eventuele minor en een afstudeeropdracht.

Kan ik ook een thuisstudie Integrale Veiligheidskunde volgen?

Het is ook heel goed mogelijk om een thuisstudie integrale veiligheidskunde te volgen. De thuisstudie is erg populair onder beveiligers die na wat ervaring graag willen doorstuderen. Het LOI biedt bijvoorbeeld 1 vol hbo programma en maar liefst 6 korte hbo programma’s op het gebied van veiligheiskunde. Zo kun je een kort hbo programma Risicomanagement  of Integral Safety Management  volgen. Het NTI biedt zowel aan thuisstudie als een klassikale variant van de opleiding Integrale Veiligheid.

Heb je meer interesse in de klassikale hbo opleidingen Integrale Veiligheiskunde? Kijk dan in het hbo opleidingen overzicht op deze pagina: Overzicht van hbo opleidingen integrale veiligheid.