Instappen in een groeiende Markt? Kies voor een ICT Beveiliging Opleiding!

Gepubliceerd door Thomas op

Momenteel gaat de digitalisering sneller dan ooit tevoren en is er veel vraag naar personeel met een ICT beveiliging opleiding. De ICT-omgeving van bedrijven blijft maar groeien en groeien. Waar men begon met simpele netwerken wordt tegenwoordig alles digitaal gedaan. De digitale revolutie zorgt ervoor dat men efficiënter en effectiever kan werken. Door cloud computing is het mogelijk om bedrijfsdata voor meerdere personen en devices toegankelijk te maken. De IT-infrastructuur is de slagader van een organisatie. Deze infrastructuur is nodig om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren en bevat ook een grote hoeveelheid data die van economisch belang is. Hierdoor is de IT-infrastructuur van een organisatie vaak het doelwit van hackers. Op een ICT beveiliging opleiding leer je hoe je de IT infrastructuur van een organisatie kan beveiligen.

Hackers hebben verschillende motieven. Sommige hackers zijn er puur op uit om een organisatie te schaden. Zij doen dit door schade toe te brengen aan de IT-infrastructuur van een organisatie. Deze hackers worden ook wel hacktivisten genoemd en hacken vaak vanuit een politieke of maatschappelijke ideologie. De boodschap van deze hackers is vaak gerelateerd aan onderwerpen zoals mensenrechten, dierenrechten, vrijheid van meningsuiting en privacy.

Ook zijn er hackers die uit zijn op economisch gewin voor zichzelf of een organisatie. Een voorbeeld van hackers die uit zijn op economisch gewin voor zichzelf zijn makers van ransomware. ransomware is een software dat schade toebrengt aan een IT-systeem. Deze software kan door het betalen van een geldbedrag verwijderd worden. Op een ICT beveiliging opleiding leer je onder andere hoe je zonder betaling deze ransomware kan verwijderen.

Er zijn ook hackers die uit zijn op economisch gewin voor een organisatie. Grote organisaties geven doorgaans miljoenen uit aan onderzoek en ontwikkeling om de concurrentie voor te blijven. Hierbij kun je denken aan bedrijven in de technologische sector of uit de automotive sector. De informatie die dit onderzoek oplevert is erg kostbaar en moet goed beschermd worden. Op een ICT beveiliging opleiding leer je over protocollen voor het beveiligen van gevoelige informatie.

Aanbieders van een ICT beveiliging opleiding

Een ICT beveiliging opleiding is veelzijdig en heeft goede toekomstperspectieven. Je kunt een ICT beveiliging opleiding volgen op het mbo, hbo of op de universiteit. Op deze opleiding leer je onder andere het volgende:

·         Het versleutelen en ontsleutelen (encrypten en decrypten) van gegevens

·         Wetgeving op het gebied van cybersecurity en cybercrime

·         Hoe je mensen goed kunt laten omgaan met beveiligingsrisico

·         Het omgaan met incidenten in de cybersecurity