Hoe word je beveiliger? – Dat leggen we je uit!

Gepubliceerd door Thomas op

Hoe word je beveiliger? Dat is een vraag die vaak in onze mail binnenkomt. In dit artikel leggen we je het uit.

Oftewel, hoe word je beveiliger? Nou, gewoon door een opleiding te volgen en een baan te zoeken. Zo simpel is dat eigenlijk. Maar goed, het zou natuurlijk wel té simpel zijn om de vraag “hoe word je beveiliger” zo van de hand te doen. In dit artikel leggen we je voor allerlei situaties uit hoe je een beveiliger kunt worden.

Hoe word je beveiliger – de opleidingen op het mbo

Binnen de beveiliging zijn er een tal van opleidingen. Op zowel mbo als hbo niveau is er voor bijna iedereen wel wat wils. Laten we beginnen met mbo.

Op het mbo zijn er op allerlei niveaus opleidingen in de beveiliging. De eerste opleiding die je kunt volgen is de opleiding tot assistent beveiliger op niveau 1. Met deze opleiding word je getraind tot assistent beveiliger. Dat wil zeggen dat je de assistent bent van een volwaardige beveiliger. Met deze opleiding opereer je altijd onder de supervisie van een beveiliger. De opleiding duurt hooguit een jaar maar heeft helaas de laatste tijd veel populariteit verloren. Helaas wordt de opleiding nog maar op een paar plaatsen gegeven.

Dan is er de mbo niveau 2 opleiding tot beveiliger. Dit is de opleiding tot allround beveiliger en is gelijk ook de meest bekende opleiding die er is. Met deze opleiding word je opgeleid tot allround beveiliger. De opleiding duurt ongeveer twee jaar. Deze opleiding is ook thuis te volgen bij het NTI of het LOI. Na de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als evenementenbeveiliger of objectbeveiliger.

De laatste opleiding op het mbo is de mbo niveau 3 opleiding tot coördinator beveiliging. Deze opleiding wordt vaak gevolgd door beveiligers die al actief zijn in het vak en een stapje hogerop willen. Een coördinator beveiliging geeft leiding aan een team van beveiligers. Deze coördinator maakt roosters, heeft contact met klanten en doet zelf ook aan beveiliging. Voor deze opleiding is het belangrijk dat je in het bezit bent van een mbo 2 opleiding beveiliging of een Certificaat Beveiliging C. Deze opleiding kun je onder andere thuis volgen bij het NTI of het LOI.

De opleiding op het hbo

Opleidingen tot beveiliger zijn er niet alleen op het mbo. Er is ook een opleiding op het hbo. Dit is de opleiding Integrale Veiligheidskunde. Deze opleiding is er voor personen die zich bezig willen houden met veiligheid op een veel breder vlak. Waar een mbo 2 beveiliger zich bezig houdt met de uitvoerende tak van beveiliging houdt een hbo beveiliger zich bezig met de organisatie van veiligheid in brede zin. Denk hier aan de beveiliging van gevaarlijk transport of grote evenementen zoals het WK voetbal. Meer weten over deze opleiding? Kijk dan eens bij het NTI of het LOI of een thuisstudie wellicht bij jou past.

Solliciteren in de beveiliging

Als je uiteindelijk een diploma hebt dan ga je natuurlijk op zoek naar een baan als beveiliger. De mogelijkheden zijn hier eindeloos. Ga je werken bij een van de grote objectbeveiligers zoals Trigion? Or ga je aan de slag in de evenementenbeveiliging en tegelijkertijd bijklussen als horeca portier?

Wat je ook doet, je zult ervoor moeten solliciteren. Met een goede sollicitatie maak je natuurlijk meer kans op een baan. Een goede sollicitatie doe je door je goed voor te bereiden, een goed CV neer te zetten en jezelf goed te presenteren tijdens het sollicitatiegesprek.