Alle HBO Beveiligingsopleidingen op een rij

Gepubliceerd door Thomas op

In Nederland vind je veel verschillende hbo beveiligingsopleidingen. Bijna elke hbo instelling van enige grootte heeft een hbo beveiligingsopleiding. Deze hbo beveiligingsopleidingen hebben allerlei verschillende namen. Integrale veiligheid, veiligheidskunde, integrale veiligheidskunde, security management en nog een tal van andere voorbeelden. Gelukkig is de werkelijkheid niet zo ingewikkeld en komen alle hbo beveiligingsopleidingen op hetzelfde neer.

De term die het meeste voorkomt is “integrale veiligheid” en dekt eigenlijk de lading van alle interessante termen die ze ervoor hebben. Bij deze opleiding houd je je bezig met veiligheid in een brede en dus integrale zin. Je zorgt voor de algehele veiligheid van grote zaken zoals evenementen of het transport van gevaarlijke stoffen. In tegenstelling tot het uitvoerend beveiligen van een object of evenement houd je je bezig met de veiligheid van a tot z. Hierbij maak je gebruik van een helikopterview. Je kijkt naar het vraagstuk met een economische, psychologische, juridische en bestuurskundige bril.

De toelatingseisen van hbo beveiligingsopleidingen

De toelatingseisen van hbo veiligheidsopleidingen zijn divers en verschillen per aanbieder van de opleiding. De meest voorkomende toelatingseis is het hebben van minimaal een havo diploma. Net als bij andere hbo studies heb je minimaal havo nodig om ervoor in aanmerking te komen. Echter, bij veel aanbieders kun je ook toegelaten worden met een afgeronde mbo opleiding in de juiste richting. Echter, veel aanbieders stellen wel de eis dat je dan minimaal mbo 3 of 4 moet hebben. Met een mbo 2 opleiding tot allround beveiliger kom je niet snel in aanmerking.

Daarnaast is er nog de 21+ toets. Afgezien van opleidingsniveau kun je, wanneer je 21+ bent in veel gevallen beroep doen op de 21+ toets. Met deze toets toon je aan dat je beschikt over de nodige basiskennis die vereist is om toe te treden tot de opleiding. De inrichting van de 21+ toets verschilt per opleiding maar bevat vaak elementen zoals wiskunde en Nederlands.

Volg de een hbo beveiligingsopleiding op je eigen tempo

Naast hbo aanbieders als hogescholen is het tegenwoordig ook mogelijk om een hbo beveiligingsopleiding op eigen tempo te volgen. Bij het LOI en het NTI kun je zowel klassikaal als vanuit huis een volwaardige hbo opleiding integrale veiligheid volgen. Het diploma telt net zo zwaar mee als een diploma van een hogeschool en je kunt er je eigen studietempo bepalen. Is je interesse gewekt? Kijk dan eens naar de opleidingen bij het NTI of het LOI.