Hbo Beveiliging – Beveiliging op hbo Niveau

Gepubliceerd door Thomas op

Bij een hbo beveiliging opleiding word je getraind om complexe en omvangrijke problemen met betrekking tot veiligheid op te lossen. Een hbo beveiliging opleiding wordt ook wel integrale veiligheid, veiligheidskunde of security management genoemd.

Bij deze hbo-bachelor kom je in aanraking met 4 domeinen: informatiebeveiliging, digitale beveiliging, fysieke beveiliging en personele beveiliging. Zo kom je in aanraking met vakken zoals management, criminologie, crowdmanagement en risico-analyse. Als afgestudeerde op hbo beveiliging krijg je te maken met complexe veiligheidsvraagstukken. Bij deze vraagstukken is het essentieel dat je de balans kunt vinden tussen veiligheid en continuïteit. Zo kan het voorkomen dat je wordt gevraagd om de algehele beveiliging van een (sport) evenement te regelen. Hierbij heb je onder andere de volgende vaardigheden nodig

  • Managementvaardigheden om groepen uitvoerende beveiligers aan te sturen.
  • Risico-analyse vaardigheden om een goede analyse te maken van de risico’s die er zijn en hoe deze geminimaliseerd worden.
  • Crowdmanagement vaardigheden om grote groepen bezoekers op een juiste manier naar een bepaalde plaats te begeleiden.

Waar kun je een hbo beveiliging opleiding volgen?

Een hbo beveiliging opleiding kun je volgen bij meerdere hbo-instellingen in Nederland. De opleiding is op bachelor niveau en duurt net als andere hbo-opleidingen 4 jaar. Tijdens deze bachelor opleiding doorloop je alle fases. Je begint in het eerste jaar met de basisvakken en het halen van je propedeuse. Daarnaast zul je 1 of meerdere stages moeten lopen en volg je een verdiepende minor. De afstudeeropdracht is vaak gelieerd aan een bedrijf waarvoor je een integraal veiligheidsplan o.i.d. moet opstellen.

Thuis of in de avond een hbo beveiliging opleiding volgen

Bij sommige aanbieders kun je ook thuis of in de avond een hbo beveiliging opleiding volgen. Dit is een interessante optie voor iemand die al beveiliger is en dus niet in staat is om overdag een opleiding te volgen. Door een avondopleiding of thuisopleiding kun je zelf het tempo bepalen door de hoeveelheid uren die je erin steekt. Je kunt zo een opleiding bijvoorbeeld volgen bij het NTI of het LOI.

Meer weten over een hbo beveiliging opleiding? Kijk in ons opleidingsoverzicht voor alle aanbieders van een hbo beveiliging opleiding!