Het Werk van een Beveiliger DV&O

Gepubliceerd door Thomas op

De functie van beveiliger DV&O is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het werk van een complexbeveiliger is erg gevarieerd. In dit artikel wordt uitgelegd wat de DV&O is, wat een complexbeveiliger doet en welke toelatingseisen er zijn voor deze functie.

DV&O staat voor Dienst Vervoer & Ondersteuning en is een onderdeel van de Dienst Justitiele Inlichtingen. De Dienst Justitiele Inlichtingen is zelf weer een onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De DV&O opereert binnen heel Nederland en bestaat uit 3 afdelingen. Deze afdelingen zijn: vervoer, beveiliging en specialistische taken. De DV&O heeft haar hoofdkantoor in Assen en zit verspreid over 19 locaties in Nederland. De DV&O biedt onder andere ondersteuning aan de politie. Dit gebeurt vaak bij het wegrijden van arrestanten, arrestantenzorg en arrestantenvervoer. Hiervoor heeft de DV&O een aantal complexen die beveiligd moeten worden. Als complexbeveiliger DV&O beveilig je deze complexen. Je voert toegangs- en uitgangscontroles uit. Je controleert legitimatiebewijzen van bezoekers en personeel en je controleert goederen die in en uit het complex vervoerd worden.

De DV&O heeft meerdere verschillende locaties. Dit betekent dat de concrete werkzaamheden kunnen verschillen en erg afhankelijk zijn van de locatie waar je staat. Een complexbeveiliger van de DV&O kan bijvoorbeeld ook complexen van de DJI beveiligen. Hieronder vallen gevangenissen en detentiecentra maar ook politiebureaus, rechtbanken en ziekenhuizen. Als beveiliger DV&O ben je verantwoordelijk voor de algemene veiligheid en het weren van onbevoegden.

De toelatingseisen voor de functie beveiliger DV&O

De toelatingseisen om in aanmerking te komen voor de functie van beveiliger DV&O kunnen over het algemeen verschillen. Normaliter eist men dat je minimaal een afgeronde opleiding op mbo 2 of mbo 3 hebt. Daarnaast wordt van je verwacht dat je representatief en stressbestendig bent. Ook wordt van je verwacht dat je lichamelijk fit bent. Dit wordt dan ook getest door een fysieke (sport) capaciteitentest die onderdeel is van de sollicitatieprocedure. Naast deze test zijn ook een persoonlijkheidstest en een medische keuring onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Het salaris van een beveiliger DV&O

Het salaris van een complexbeveiliger DV&O hangt natuurlijk sterk af van de schaling, de ervaring, de werktijden en de werkzaamheden. Vaak is het zo dat je bij indiensttreding terecht komt in schaal 4. Het minimumloon in deze schaal is €1755 euro per maand en het maximum is €2397 per maand. Bij het afronden van interne opleidingen heb je de kans om in vast dienstverband te komen. Dit gaat vaak gepaard met een promotie naar schaal 5. Het maximumloon in schaal 5 is €2519 bruto per maand.

Kortom, om in aanmerking te komen voor een baan als beveiliger dv&o dien je minimaal een mbo niveau 2 opleiding beveiliger afgerond te hebben. Voor deze opleiding en vele andere opleidingen in de beveiliging kun je bijvoorbeeld terecht bij het  NTI of het LOI. Bij deze aanbieders kun je zowel thuis als klassikaal een opleiding tot beveiliger volgen.