Wat is het Basisdiploma Beveiliging Precies?

Gepubliceerd door Thomas op

Iedereen die in de beveiliging werkzaam is heeft wel eens gehoord van het “basisdiploma beveiliging”. Het is een term die vaak wordt gebruikt door beveiligers die al wat langer mee lopen. Veel jonge beveiligers denken ten onrechte dat het hier gaat om een mbo niveau 2 diploma. Dit is echter niet zo. Het basisdiploma beveiliging is namelijk een door het SVPB afgegeven diploma voor beveiligers. De verschillen tussen het basisdiploma en een mbo 2 diploma zijn klein maar ze zijn er wel. In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn.

Het verschil tussen basisdiploma en mbo 2

Allereerst wat achtergrondinformatie. Voor 1998 waren er nog geen beveiliging opleidingen op het mbo. Als je dus een beveiliger wilde worden dan moest je een cursus volgen en bij het SVPB een examen afleggen. Na 1998 werd de opleiding beveiliging op het mbo 2 geïntroduceerd. Met de mbo 2 opleiding tot beveiliger volg je niet alleen beveiligingsgerichte vakken. Je volgt er ook vakken zoals Nederlands en wiskunde op mbo 2 niveau. Aan het einde van je opleiding leg je als het ware twee examens af.

Het eerste examen is dat van het mbo niveau 2. Hierin toon je dat je de generieke mbo 2 vakken zoals Nederlands en wiskunde goed beheert. Daarnaast leg je een specifiek examen af bij het SVPB. Dit examen is het examen voor een beveiliger. Dit is als het ware een examen voor het basisdiploma beveiliging. Uiteindelijk heb je na de mbo 2 opleiding beveiliging dus een dubbel diploma. Je bezit het basisdiploma beveiliging en een mbo 2 diploma. Een ieder die alleen een basisdiploma beveiliging heeft die heeft dus geen mbo 2 diploma.

Is het basisdiploma beveiliging dan lager?

Regelmatig komt bij ons de vraag binnen of het basisdiploma daarmee dus lager is dan een mbo 2 opleiding. Dit is overigens niet helemaal correct. Als je puur kijkt naar de kwaliteiten van een beveiliger dan zijn deze gelijk. Sterker nog, het basisdiploma beveiliging wordt nog steeds erkend. Het volgende kun je vinden in Artikel 5 lid 6 van de Regeling Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus:

“Als gelijkwaardig aan het diploma bedoeld in het eerste lid worden erkend:
….
het Basisdiploma Beveiliging van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties, behaald voor 1 januari 1998;”

Oftewel, als beveiliger ben je met een basisdiploma zeker niet minder. Daarentegen kun je niet met een diploma aantonen dat je andere kennis zoals die van wiskunde en de Nederlandse taal op mbo niveau 2 is. Wil je dit wel? Dan zul je je dus moeten inschrijven voor een generieke mbo 2 opleiding en daar slagen voor deze vakken.